вправа 269 гдз 4 клас українська мова Варзацька Зроль Шильцова 2021



Умова:

1. Розгляньте малюнки і прочитайте інструкцію з ви готовлення ажурної серветки в техніці витинанки.
1. Узяти звичайну паперову серветку і скласти її вчетверо, як показано на малюнку.
2. Простим олівцем намалювати елементи витинанки.
3. За допомогою ножиць вирізати малюнок.
4. Розгорнути складений папір. Ажурна серветка готова.
2. У якій формі вжито дієслова в тексті інструкції?
3. Складіть і запишіть інструкцію: І варіант – до відомої гри; II варіант – для приготування страви; III варіант – з виготовлення вітальної листівки. Використовуйте дієслова в неозначеній формі.


Розв'язання:

2. Дієслова вжито в майбутньому часі.
3. І варіант: гра «Квач»
Вчитель призначає одну дитину «квачем». «Квач» повертається обличчям до стіни. Всі інші діти стають біля протилежної стіни кімнати.
Діти, виконуючи крок на кожну восьму такту, підбігають до квача. На закінчення музики – зупиняються.
Діти плещуть у долоні, одночасно примовляючи в такт музиці:
Раз, два, три,
Раз, два, три,
Ну, скоріше
Нас лови!
Діти розбігаються, а квач їх ловить. Спіймана дитина стає квачем, і гра починається спочатку.
ІІ варіант: борщ
Візьміть 3-літрову каструлю. Налийте в неї 1,5–2 літра води, покладіть м'ясо. Поставте на середній вогонь. Перед закипанням зніміть піну. Коли закипить, накрийте каструлю кришкою і варіть на повільному вогні годину-півтори.
Поки вариться бульйон, посмажимо овочі. Вимийте і почистіть буряк, моркву і цибулю. Буряк натріть на крупній тертці, а моркву - на середній. Цибулю наріжте кубиками. Налийте олію на пательню, увімкніть середній вогонь. Спочатку смажте цибулю і моркву (5 хвилин), потім додайте буряк. Смажте овочі ще 5 хвилин. Після цього додайте томатну пасту, перемішайте і залиште на газу ще на 5-7 хвилин.
Збираємо борщ - коли бульйон звариться, вийміть з нього м'ясо. Поки м'ясо остигає, киньте в бульйон нашатковану капусту. Через 5-10 хвилин додайте нарізану соломкою картоплю. Поки вариться картопля, відокремте м'ясо від кістки і наріжте кубиками. Поверніть м'ясо в суп. Посоліть за смаком. Додати засмажку. Перемішайте. Додайте лавровий лист і дрібно порізану зелень. Накрийте каструлю кришкою і варіть ще 5-7 хвилин. Борщ готовий.
ІІІ варіант: вітальна листівка
Для вітальної листівки знадобиться:
кольоровий картон або папір, клей ПВА, лінійка, олівці, ручки, ножиці, пінцет,
тасьма, фігурні дирокол.
На картон приклеїти аркуш паперу. Після того як листівка з паперу висохне, складіть картонку навпіл. Не забудьте лінію згину зробити загостреною. За допомогою олівця, який повинен бути в тон паперу, затемнити деякі ділянки листівки. Це крапки, штрихи, маленькі елементи, які далі потрібно буде розтушувати з допомогою клаптика паперу. На аркуші коричневого паперу потрібно розмітити фігуру, яку далі акуратно за допомогою ножиць вирізати. Це можуть бути різні зірочки або квіточки декількох відтінків, які робляться за допомогою діркопробивача. З допомогою тасьми зробити стеблинки для квіточок. Вже готову вітальну листівку з паперу збризнути клеєм, щоб трохи задекорувати її блискітками, а всередині написати гарне побажання.